En ny art hittas på onsdag, ännu en på lördag

TISDAG 26 OKT

En ny art hittas i Amazonas var tredje dag enligt en ny rapport från Världsnaturfonden WWF som fokuserar på tiden 1999-2009 (läs den här). De nya arterna som har hittats bara i Amazonas är: 637 växter, 257 fiskarter, 216 groddjur, 55 reptiler, 16 fåglar och 39 däggdjur.

Är det någon som är förvånad? Kanske inte, men ändå fortskrider planer på flera håll att göra grova intrång i Amazonas och till omvärldens relativt stora tystnad. Och ändå är ju frågan inte enkel eftersom det finns goda skäl för att vilja knyta ihop regioner i t ex Brasilien och Peru med varandra med hjälp av nya vägar. Och i vilken utsträckning kan man väga omvärldens intresse av biologisk mångfald mot ländernas egna intressen av ekonomisk utveckling?

En del av lösningen är att sätta pris på det som verkligen betyder något, t ex i form av ekoturism i dessa underbara delar av jorden.

Jag passar på att bjuda på några egna bilder från min resa i det peruanska Amazonas – en resa som tillförde åtminstone lite fler resurser till de personer som arbetar för en uthållig turism i naturreservatet Pacaya Samiria.

Film: Christian Ottosson, Pacaya Samiria.

Samtidigt läser jag om ett nytt sätt att spåra avverkat timmer, som kan bli en lösning i kampen mot illegal skövling av regnskogen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.