Centerpartiets idéprogram – intervju om trygghetsfrågor mm i Sveriges Radio

Uppdatering FREDAG 11 JAN

Annie Lööf skriver idag på DN Debatt.

Jag har lagt upp radiointervjun igår här.

SvD, Ex, AB, DN.

————————————————–

TORSDAG 10 JAN

Idag blev jag intervjuad av Sveriges Radio International om förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet. Jag betonade att jag tycker det saknas ett tydligare perspektiv för ökad trygghet eftersom det är något grundläggande för att kunna vara en fri människa. Ingen frihet utan en såväl inre som yttre trygghet. Därför behöver förslaget som diskuteras nu kompletteras med ett tydligare socialt patos även om mycket i förslaget också är bra.

En verklig frihet förutsätter trygghet. På samma sätt som Centerpartiet värnar om människors fria rörlighet ska vi också vara en stark röst för de sämst ställda i samhället. Trygghet kan förstås som individens egen upplevelse av säkerhet, vilket ofta handlar om en vardagstrygghet. Det är dags att samhället tar denna trygghet på större allvar. Vi anser att trygghetssystemen måste reformeras för att underlätta för de grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden och som har sämst hälsa. En modernisering krävs inom många myndigheter för att kraftsamla kring förebyggande insatser och ökad samverkan över myndighetsgränserna.

Jag fick föga förvånande frågor om de frågor som har tagits upp mest i media, främst fri invandring, möjlighet till månggifte, avskaffande av skolplikten och den lagstadgade arvsrätten, samt federalism. Jag betonade att idéerna om fri rörlighet har funnits med sedan tidigare och inte borde ses som något nytt. Månggifte är inte något som jag kommer att jobba för att införa och jag ser skeptiskt på att slopa skolplikten eftersom det blir allt viktigare att få träffa barn från olika sociala miljöer.

Jag hoppas att debatten fortsätter och upprepar gärna vad jag skrev i förra blogginlägget och som Lena Melin skrev: Centerprogrammet skulle kunnat vara det roligaste som hänt svensk politik på mycket länge. Det innehåller nämligen något det ofta råder brist på – idéer. Att den självklara reaktionen blir usch och fy är så förutsägbart att man nästan vissnar.

Media idag: SvD, SvD2, Ex, Ex2, AB, AB2, AB3, DN, DN2, DN3, DN4, Ex3, AB4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.