Mycket märklig diskussion om polisen i Södertälje

LÖRDAG 12 JAN

En del påstår att det är fel att utredningen mot polisens insats (skjutningen) vid Södertäljerånet läggs ner och att polismännens ansvar för att en av gärningsmännen har avlidit är mycket stort. Det är ett mycket märkligt resonemang.

Jag var själv där den dagen och tvingades tillsammans med hundratals andra personer uppleva många skräckfyllda minuter innan vi förstod vad som hände och innan vi kunde pusta ut.

Jag har förstås ingen insyn i utredningen och kan inte uttala mig om den, men att gå till attack mot den polismakt som har till uppgift att skydda oss invånare, när den gör just detta, är mycket märkligt. Polisen var denna dag på plats mycket snabbt, vilket vi ska vara tacksamma för. Att gärningsmannen har avlidit är väldigt sorgligt men visar samtidigt att det finns en risk med att begå brott.

En lokalt närvarande polis ger ett tryggare samhälle. Utvärderingar har visat att de nya lokala poliskontoren i Stockholms län har gett en hel del positiva resultat och att många känner sig tryggare med en lokalt närvarande polis. Att polisen i detta fall kom snabbt till platsen handlar sannolikt om att det fanns en del poliser i närheten.

Och att polisen gör sitt jobb ska vi istället vara glada över. Det är nämligen allt för vanligt i Sverige att vi tvingas föra en debatt om varför polisen inte lyckas med sina uppdrag. Så i fallet med Södertälje borde vi alla göra tummen upp för polisen istället för att misstänkliggöra deras motiv för att skjuta mot beväpnade rånare mitt i folkvimlet.

För bara några dagar sedan så lyftes återigen polisen i New York fram i svensk media som ett lärorikt exempel. Det handlar bland annat om att poliser ska premieras när de gör bra saker.

SvD, SvD2, SR, DN, Ex, SVT, SvD2, AB, SvD3.

3 svar på ”Mycket märklig diskussion om polisen i Södertälje

 1. Varg i Veum säger:

  Grejen är den att vissa vill göra dödsskjutningen till en rasfråga. De ser den som nåt slags bevis för den sk ”strukturella rasismen”

  Svara
  1. Christian säger:

   En sån tolkning är ju oseriös, även om en polis skulle bry sig om hudfärgen på gärningsmannen skulle han/hon svårligen kunna veta detta när gärningsmannen är maskerad.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.