CO på UNT: Miljöpartiet är inte småföretagens önskeklapp!

Artikel införd UNT 22 dec.

Niklas Malmberg, Miljöpartiets företrädare i Uppsala, skriver på UNT att partiets småföretagarpolitik rankas högre än Centerpartiets. Han skriver att ”Miljöpartiet hamnade i topp när FöretagarFörbundet sommaren 2009 rankade partiernas småföretagarpolitik”. Det är ett påstående som är väldigt representativt för (MP) eftersom det syftar på förbundets granskning av partiledarnas tal i Almedalen och inte av konkret politik. Som vanligt är det en sak att prata vackert och en annan att gå till handling.

På en rad punkter är det uppenbart att (MP) inte är vad småföretagarna önskar sig i julklapp.

  • (MP) är ett parti som vill begränsa konsumtionen, vilket knappast lär gynna småföretagen. Malmbergs eget språkrör Maria Wetterstrand skrev t ex på Newsmill nyligen ”Att prioritera mer tid med vänner och familj framför mer konsumtion är något vi borde uppmuntra fler till med de politiska verktygen vi har.” Att använda politiken för att styra medborgarnas livsstilar lär inte generera fler jobb i små företag.
  • I Stockholms län vill (MP) att ”akutsjukhusen ska ägas och drivas i offentlig regi” vilket skulle innebära inte bara en ny stopplag utan också en återsocialiering av det uppskattade och privat drivna Capio S:t Görans sjukhus.
  • (MP) skulle helst vilja förbjuda friskolor från att ta ut vinst men eftersom det inte går nöjer man sig med att vinster och försäljningar ska också anmälas till skolinspektionen. Friskolor som inte åtgärdar brister ska sen inte få ta ut någon vinst, enligt (MP).
  • I Stockholms läns landsting har (MP) samma retorik som Malmberg men i budgetteten hittar man exempelvis att ”det är viktigt att eventuella ekonomiska överskott går tillbaka till vården för att förbättra verksamheten och inte används till vinstutdelning till aktieägare”.

Så mycket för den fria företagsamheten. Lägg därtill att man vill regera tillsammans med partier som är mycket negativa till privat driven skola och vård. Inte mycket framtid för entreprenörskapet där inte. Miljöpartiet är och förblir ett konsumtionskritiskt parti som inte heller ser de stora möjligheter som nu öppnas med ny miljöteknik.

Många jobb kommer att kunna skapas i Sverige om vi fortsätter satsa på forskning och utveckling av nya energikällor. Därutöver behöver småföretagen slopade turordningsregler, fortsatt sänkta arbetsgivaravgifter och avstampsjobb för unga, mer regelförenklingar, fortsatt satsning på hushållsnära tjänster, riktade satsningar med nystartszoner i områden med stort utanförskap, anpassade trygghetssystem etc.

Men i dessa frågor är det ju inte (MP) som driver på.

Läs även: Svenskt Näringsliv, Gustav Andersson samt Andersson tillsammans med Lundgren och Ankersjö.

MP_inte_småföretagarnas_önskeklapp

2 svar på ”CO på UNT: Miljöpartiet är inte småföretagens önskeklapp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.