Motverka rekryteringen till kriminella nätverk

Idag avslutades Brås nationella konferens Råd för framtiden, med temat organiserad brottslighet. Dagen har jag ägnat åt att prata om ungdomar som blir rekryterade till kriminella nätverk, något som tyvärr pågår i alltför många av Stockholms läns kommuner. Det förser kriminella grupperingar med unga och aktiva medlemmar som är beredda att lägga lagen åt sidan för att tjäna pengar och få en tillhörighet.

En av dem som jag träffade är Anders Berntsson, tidigare kriminell och känd som Aje från boken ”Gängmedlem”. Anders jobbar sedan flera år tillbaka med att få ungdomar att kliva av den kriminella banan, bland annat tidigare med KRIS Livsstilshuset i Göteborg.

Anders Berntsson & Christian Ottosson, Brås konferens nov 2013
Anders Berntsson & Christian Ottosson, Brås konferens nov 2013

Det blev en hel del diskussioner om avhopparstöd och vem som ska göra vad för att få detta till stånd. Viktiga aktörer som Kriminalvården, polisen och Kronofogden deltog i konferensen. Socialtjänsten fick samtidigt en del kritik för att inte bättre ta hand om den målgrupp som livsstilskriminella utgör.

Sammantaget en givande konferens om viktiga frågor för ett tryggare Sverige! Kommuner och myndigheter behöver snäppa upp sitt ansvar för avhopparstöd, gärna i samverkan också med ideella och privata aktörer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.