Rädslans och hatets verk

TISDAG 26 JULI

Uppdatering 27 juli: SvD har skrivit om kommentarer från SD, Röda Berget skriver, och DN, och DN skriver att det egentligen inte spelar någon roll varifrån terrorismen kommer. Jag håller med om det, och just därför är det anmärkningsvärt att ett riksdagsparti som SD så hårt identifierar sig mot terrorism från enbart ett håll. Läs även Peter Andersson.

—–

Må det som har hänt få den politiska debatten att bli mer saklig, snarare än att göra den grövre, fulare, misstänksam och hemlighetsfull. Yttrandefriheten är viktig – lika viktigt är att hatets ord bemöts av alla som ännu har förmågan att känna medlidande och kärlek.

Det kommer för många av oss att ta lång tid att ta in det som hänt i  Norge, och som hittills i mångt och mycket förefaller vara en mans verk. Det leder tankarna inte så lite till andra personer med mentala störningar, grandiosa bilder av sig själva och en oförmåga att se sina egna brister. JFr t ex i dagens ledare i Aftonbladet. Det kan – och kommer under den närmast tiden i fallet med Anders Behring Breivik också att få – ha sina förklaringar när vi analyserar uppväxtförhållanden osv. Men till slut så handlar det ändå om så medvetna, planerade och bestialiska handlingar att de flesta av oss upplever det som själva anti-tesen till normalt liv.

SvD skriver att detta ordmoln beskriver norrmannens så kallade manifest. Det präglas av konflikt mellan väst och öst, militära och religiösa ord och framför allt orden islam och muslim. SvD skriver också att Breivik hänför samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till kategorin ”kulturmarxister/självmordsbenägna humanister/kapitalister-globaliseringsförespråkare ”. DN skriver också om Säpos granskning. Norrmannens bild av islam verkar vara lika enformig och snedvriden som en del andra främlingsfientliga krafter har försökt göra gällande tidigare. Och gör än idag.

Dagen skriver att Anders Behring Breivik mer skriver om kristendom som kultur och civilisation, än som religion: I Breiviks värld befinner sig Västerlandet i krig. Ett kulturkrig. ”Och eftersom detta är ett kulturkrig, så kräver vår definition av att vara kristen inte nödvändigtvis att du har en relation med Gud eller Jesus.”

Anders Behring Breivik verkar anse att det pågår ett kulturkrig och att kulturerna inte kan lära sig något om varandra. Den ena måste ge vika för den andra – det är militära strategier som behövs. Anders Behring Breivik ser allt som svart eller vitt, antingen är du kristen eller så är du muslim, det finns inga mellanlägen. Han definierar islam som en hatideologi likställd med nazismen, och för honom verkar det inte spela någon roll om det finns en radikal muslim i Norge eller tusen.

Sorgligt är förstås ordet för hur Sverigedemokraterna (SD) inte förmår ta rejält avstånd från det som har skett, med tanke på att gärningsmannen har varit medlem i Fremskrittspartiet och har uttryckt positiva omdömen om SD. Det är anmärkningsvärt att ett parlamentariskt parti inte ordentligt kan säga högt och klart att det här är ingenting som vi vill förknippas med och att Anders Behring Breiviks positiva uttalanden om SD får stå för honom. Kent Ekeroth, riksdagsledamot för SD och twittrare, skrev oförsiktigt nog efter bombdådet ”Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge? #svpol”. Något som Jimmie Åkesson sen tog avstånd från, men det går inte att ta miste på att klåfingrigheten har att göra med en vilja att skrika ut ”vad var det vi sa – muslimerna kommer!” Samma Ekeroth skriver på sin blogg om ”den muslimska koloniseringen”.

Nu visar det sig att brittiska extremhögern haft kontakt med norrmannen, och deras egna medlemmar beskriver honom som intelligent, hypnotisk och vältalig. Fler såna kontakter kommer säkert att rulla upp framöver. (The Telegraph)

Må det som har hänt få den politiska debatten att bli mer saklig, snarare än att göra den grövre, fulare, misstänksam och hemlighetsfull.

3 svar på ”Rädslans och hatets verk

 1. BosseBockfot säger:

  ”…den politiska debatten att bli mer saklig…”

  I realiteten så är det ganska få i de etablerade leden som vill ha en saklig debatt om te.x. flyktingpolitiken i Sverige. Ju längre ut på vänsterkanten desto svårare har man att ta debatten. Vem minns väl inte Mona Salins patetiska ”ta fighten” som skulle resultera i ett antal debatter i TV med SD. Det stannade vid en debatt efter påtryckningar från interna strateger, undrar varför?

  Nu används dessa illdåd som spikar i locket på den ask i vilken den fria debatten sedan årtionden har hållits fången. Att det de senaste månaderna, ja kanske det senaste ett och ett halvt året dykt upp en nyanserad bild av månkulturen från olika håll inte minst från flyktingarna själva har inte sätts med blida ögon. I huvudsak de mer etablerade partierna och då kanske främst, tyvärr, just de på vänsterkanten tycks ha det särskilt svårt.

  Att hela tiden återkomma till SD, och att försöka smeta denna ytterst tragiska händelse på ett demokratiskt parti som vid sidan av en kritisk syn på invandrings/flyktingpolitiken också har en massa andra frågor på agendan är ganska patetisk och visar på bristande insikt om demokratins grundregler.

  I stället bör vi samfällt över alla partigränser böja vårt huvud i sorg och deltagande med det norska folket i stället för att försöka dra billiga poänger av en sådan här tragisk händelse.

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack Bosse, men jag håller inte med. Den sakliga debatten är alltid välkommen, för oss i Centerpartiet är vi tydliga med att vi vill ha invandring och gärna på en hög nivå så att många kan komma hit och bidra. Vi är tydliga med varför vi vill detta, nämligen för att vi tjänar på ett öppet samhälle med kompetens från många håll samt för att det är ett humant och värdigt sätt för ett rikt land att förhålla sig till omvärlden. Sen om du väljer att blunda för uttalanden som SD-representanter har gjort före och i samband med de senaste dåden så är det din sak, men jag anser att kopplingen som SD försöker göra till islam hela tiden (ta bara som exempel deras valfilm) tydligt visar att de har målsättningen om att utmärka muslimer som mer ovälkomna än andra.

   Svara
 2. joel säger:

  Ekeroth skriver även ”Nazism och islam ligger väldigt nära varann på mnga sätt”.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.