Skadegörelse och klotter i Skogås – vad gör vi?

SÖNDAG 28 OKT

En trist helg på många sätt, jag bjuder på några bilder på sånt som inte ska behöva förekomma i Skogås. Dels klotter av rejäla mått i gångtunneln vid pendeltågstationen, dels en bilbrand nu natten mot söndagen.

Ovan strax efter branden börjat, nedan har brandkåren anlänt och släcker branden.

Så vad gör vi då åt det här – förslag?

Jag tycker naturligtvis som många andra att vi behöver ha en lokalt närvarande polis, vilket bidrar till tryggheten lokalt. jag har också skrivit på DN Debatt om detta, dock utan att rikspolischefen svarat mig ännu.

Men det räcker förstås inte med polisens insatser…

Gör det enklare att bidra med information. En ”trygghetsapp” där invånarna snabbt kunde dela med sig av information, t ex en bild på ett nerklottrat eller nedskräpat område, skulle göra att informationen nådde t ex kommunen ännu snabbare. Och självklart vill jag uppmana alla som ser ett brott att också anmäla detta till myndigheterna!

Öka närvaron av vuxna ute på stan. Vi har under många år haft hjälp av nattvandrare som frivilligt varit synliga på stan, men vi behöver hela tiden få in nya föräldrar som vill göra detta.

Öka fokus på den situationella brottspreventionen. Den fysiska utemiljön måste vara ren och attraktiv, annars upplevs det som mer eller mindre okej att göra skadegörelse. Här behöver vi en starkare samverkan mellan kommun och fastighetsägare som tillsammans tar ett ansvar för att hålla området ifråga i bra skick och att motivera invånare till att vara delaktiga i detta.

4 svar på ”Skadegörelse och klotter i Skogås – vad gör vi?

 1. "FERBs" Mamma säger:

  Vill bara påpeka att ”klottret” var en hyllning till min son som blev knivmördad i Skogås den 11:e augusti.

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack Kia, det hade jag ingen aning om. Vad ska man säga om ett så meningslöst våld? Jag beklagar verkligen, och att kritisera klotter kan synas fjuttigt i sammanhanget. Om det är något vi politiker kan göra för att minska knivvåldet så tipsa mig gärna. Jag skrev några rader om knivmordet också här på bloggen tidigare.

   Svara
 2. "FERBs" Mamma säger:

  Självklart finns det saker att göra. Men det måste göras i tid! Satsa på barn i tidig ålder, redan i förskoleålder. Vi vuxna måste visa och vägleda barnen till att alldrig bruka våld. Alla kränkningar både i ord och handling är oacceptabelt. Det krävs naturligtvis pedagoger i skola/förskola som har ett sådant förhållningssätt. Jag är övertygad om att det är omöjligt att försöka göra något i vår förort när barnet hunnit bli ung vuxen. Insatser krävs tidigt! Ett barn med god självbild och med förmåga att känna empati med andra och redan som mycket liten fått lära sig att våld inte är ok. blir till slut en väl fungerande vuxen. Sedan måste också tilläggas: droger=våld.
  //Kia.

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack igen Kia, jag håller med dig. Tidigt förebyggande insatser är det viktigaste, och då måste vi komma bort från den kortsiktighet som ofta präglar kommunens budget, dvs ett år i taget. Att investera i unga på 5-10 år ger ”avkastning” både mänskligt och ekonomiskt, men inte på ett års sikt.

   I Huddinge kommun finns Samkraft Huddinge som gör den här typen av tidiga insatser, det är något vi i Centerpartiet vill utveckla och ge mer resurser.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.