Årets första stora rättspolitiska debatt

Idag hade jag möjligheten att representera Centerpartiet i en debatt som Blendow Group arrangerade. Ni vet de som står för dagensjuridik.se. Med mig i panelen hade jag bland andra Morgan Johansson (S), ordförande i Riksdagens justitieutskott och Caroline Szyber (KD), ledamot i samma utskott.

Den fråga som väckte störst uppmärksamhet var debatten om polisen. Jag svarar på frågan om vad som behövs inom polisen efter 38:40 minuter i debatten:

TITTA PÅ DEBATTEN EFTERÅT PÅ VECKANSJURIDIK.SE

Debatten recenserades också på www.dagensjuridik.se

Rättspolitisk debatt

Om vi börjar där debatten slutade så diskuterade vi den trygghetsfråga som är allra viktigast just nu, nämligen en mer lokalt styrd och förankrad polis. Jag förde fram att tryggheten och utsattheten för brott har förbättrats sedan alliansregeringen tillträdde 2006 men att det lokala perspektivet i polisorganisationen har saknats länge. Morgan Johansson försökte få detta att bli Alliansens fel men sanningen är ju att nedmonteringen av den lokala polisen har pågått länge och med olika politiska majoriteter. Här finns det nu skäl att vara lite förväntansfull den nya polisorganisationen, men den kommer inte att ge oss en verkligt lokal polis 2015. Tyvärr.

I den andra ändan började debatten med organiserad brottslighet, och jag underströk att skillnaden mellan denna och ”vardagsbrottsligheten” inte ska överdrivas. Kriminella gäng och bedrägerier börjar nästan alltid med skolmisslyckanden och myndigheter som reagerar för sent. Därför halkar för många av våra unga pojkar och flickor in på den kriminella banan, och en del av dem är avancerat kriminella redan i de yngre tonåren.

I debatten berörde vi bara frågan om anonyma vittnesmål, som Centerpartiet är berett att införa, men det hade också varit bra att få lyfta fram andra viktiga förändringar som måste till. Från mitt lokala perspektiv kan jag nämna kommunernas otydliga ansvar för återfallsförbrytare och avhoppare, det bidrar inte till färre brott.

Vi debatterade också integritetsfrågorna som är viktiga för Centerpartiet. Jag tycker man ska vara skeptisk till statlig övervakning (och annan övervakning med för den delen) och all lagstiftning som införs borde synas i sömmarna utifrån detta, åtminstone om den riskerar att påverka människors integritet i vardagen.

Slutligen diskuterade vi sexualbrott där man kan tycka att samtyckeslagen får lite för stort utrymme i media generellt, eftersom i alla fall de flesta verkar vara överens om att den faktiska effekten för brottsligheten och för brottsoffren kommer vara liten. Det är en viktig signal dock till alla i samhället att alla sexuella handlingar som inte har samtycke ska vara olagliga. Det ställer Centerpartiet upp på.

Framför en fullsatt publik på kanske 200 personer avverkade vi även frågor som straffskalor och polisutredningar. Jag hoppas att kommande debatter detta valår håller en lika hög nivå och även en respektfull ton.

1 svar på ”Årets första stora rättspolitiska debatt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.