Justitieministern lär av Huddinges trygghetsarbete

Morgan-Johansson-på-besök-i-Huddinge506pxl

Idag hade jag nöjet att ta emot justitieminister Morgan Johansson som med sina kollegor inom regeringskansliet kom till Huddinge för att lära av vårt lokala trygghetsarbete. Det blev flera timmars intressanta diskussioner där jag som ansvarigt kommunalråd bland annat lyfte fram:

  • Kommunerna bör i lagstiftningen ges ett tydligare ansvar för brottsförebyggande arbete
  • Stödet till brottsdrabbade behöver samordnas lokalt, lämpligen med kommunen som motor
  • Det är dags för ett nytt brottsförebyggande nationellt program, liknande ”Allas vårt ansvar” som togs fram 1996

Jag upplevde idag glädjande nog att de här tankarna faller i god jord hos justitieministern, så vi har anledning att förvänta oss framsteg på detta område de närmaste åren. Det skulle kunna ge oss ett något tryggare land att bo i, men det förutsätter då att såväl kommuner som stat/polis tar sitt ansvar.

Läs mer om vårt besök på kommunens sida Huddinge.se

Vi började dagen med att beskriva den lägesbild som kommunen arbetar fram tillsammans med lokala polisen – ett avgörande steg i det nya samverkansavtal som kommunen och polisen ska ta fram tillsammans. Detta är inte bara ett viktigt steg i att förverkliga tankarna med polisreformen utan det är förstås framför allt viktigt för invånarna att myndigheterna kan jobba tillsammans utifrån en och samma uppfattning om vad som är problemen i kommunen. Här sker stor förbättringar just nu!

justitieministern_besoker_huddinge

Så sent som förra året mötte jag Morgan Johansson i flera debatter på nationell nivå, vilket var givande både när vi diskuterade kommunernas brottsförebyggande arbete och polisens lokala roll. Bland annat möttes vi i ett samtal hos Tryggare Sverige den 3 september ifjol då jag efteråt sade följande:

 Vi möttes även i den stora rättspolitiska debatten 14 mars 2014 som förmodligen var det första tillfället där Alliansen visade upp en ärlig – och befogad – självkritik gällande polisens verksamhet.

Även idag lyfte jag upp betydelsen av en lokalt förankrad polis, och Närpolischef Christer Johansson deltog också i dagens samtal. Han leder helt klart Närpolisen – numera Lokalpolisen – i rätt riktning. Dock vill jag inte sticka under stolen med att det finns stora frågetecken kring om ambitionerna med lokal polis kommer att infrias. Det kommer jag återkomma till på bloggen.

Under fliken Trygghet kan du läsa mer om vad jag har sagt i media

Som Morgan själv avslutade dagen kan jag också avrunda: Jag hoppas att vi kan fortsätta dialogen!

1 svar på ”Justitieministern lär av Huddinges trygghetsarbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.