Bra början för Söderling även på detta tennisår!

SÖNDAG 9 JAN

Robin Söderling tog hem segern i Brisbane! 6-3 och 7-5 blev siffrorna mot Andy Roddick och Robin är därmed världsfyra på rankingen och slipper möta någon av de riktigt tunga namnen i nästa tävling, årets första Grand Slam som är Australian Open.

Även i fjol började året bra för svensk tennis och det kan vara intressant att se på den tippade världsranking som jag själv skrev ner för ett år sen. Jag tog där upp matchen med SvD:s Jonas Arnesen som även han tippade 2010 års utgång. Så här ser Jonas tippning ut, sen min och sist den verkliga rankingen vid årsskiftet:

Djokovic-Federer-Del Potro-Murray-Söderling-Davydenko-Nadal-Roddick-Cilic-Monfils (Jonas SvD)

Federer-Del Potro-Djokovic-Söderling-Murray-Nadal-Davydenko-Roddick-Verdasco-Cilic (min)

Nadal-Federer-Djokovic-Murray-Söderling-Berdych-Ferrer-Roddick-Verdasco-Youzhny (ATP-ranking vid årsskiftet)

Shame on us! Rafael Nadal har övertygat stort under 2010 och är mycket väl värd första platsen på rankingen. I övrigt prickade jag i alla fall in Verdasco och vi båda satte Roddick på rätt plats. Jonas trodde väldigt mycket på Djokovic och jag tror att han har goda möjligheter att hålla positionen framför i och för sig. Att vår topptippade Del Potro från Argentina rasat ner till plats 258 pga skador var omöjligt att förutse förstås och troligen kommer han inte tillbaka till toppen under detta året. En annan spelare som både jag och Jonas hade tippat bland topp tio är Davydenko som dock fallit till 22a plats. Jag tror inte att han orkar komma tillbaka och han fyller ändå 30 i år (vilket även gäller Federer!). Slutligen värt att nämna också Tomas Berdych som stigit som en raket på rankingen till sjätte plats just nu.

Så hur går det 2011 då? Ja ålder är en viktig faktor och då talar tiden för Nadal och Djokovic som fyller 25 respektive 24 i år. Att Roger Federer klarar hålla ställningen kan bli tufft därför och jag skulle tippa att Djokovic närmar sig honom. Jag tror att Berdych kan fortsätta klättra men att det fortsatt blir Murray och inte Söderling som han då får jaga. På temat överraskningar tror jag att Monfils, stabil senaste åren kring plats 12-13, kan klättra med sitt kraftfulla spel, bara han får bättre kontroll på humöret.

Så kan kommer ATP-rankingen förmodligen se ut vid 2011 års utgång

1. Rafael Nadal (1)

2. Roger Federer (2)

3. Novak Djokovic (3)

4. Robin Söderling (5)

5. Tomas Berdych (6)

6. Andy Murray (4)

7. Gael Monfils (12)

8. Fernando Verdasco (9)

9. Jo-Wilfred Tsonga (13)

10. Mikhail Youzhny (10)

Låt oss för svensk del slutligen hoppas att inga nya takras inträffar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.