DN Debatt: "Kriminella gäng stoppas med lokalt samarbete"

Uppdatering 3 DEC

Roligt att se att artikeln om gängkriminalitet uppmärksammas på sina håll. Vill bara tipsa om att mina centerkollegor Raymond Svensson och Helen Törnqvist har kommenterat den.

—————–

LÖRDAG 24 NOV

Idag skriver jag på DN Stockholmsdebatt om hur kriminella gäng kan stoppas med bättre lokalt samarbete.

Läs artikeln här.

Den senaste tiden har just DN skrivit en rad artiklar om hur polisens arbete mot kriminella gäng, senast Black Cobra, har lämnat mer att önska. Justitieminister Beatrice Ask har försvarat sig och politiker från olika partier har väckt krav på mer resurser och bättre nationell styrning.

Men det räcker inte. Vår erfarenhet i Huddinge är att det lokala samarbetet har en stor potential för att motverka gängen, men det talas väldigt lite om det idag. Vårt arbete mot organiserad brottslighet håller just nu på att utvecklas, efter årets erfarenheter med framför allt Bandidos.

Se tidigare artiklar om Huddinges arbete här:

blogginlägg, blogginlägg med radiointervju, blogginlägg med tv-inslag.

Centerpartiet och den politiska majoriteten har inför 2013 givit ett politiskt uppdrag att öka samverkan mot den organiserade brottsligheten. Detta arbete har nu under hösten startat i Huddinge kommun och kommer att konkretiseras under året som kommer.

  • Lokalt måste myndigheterna ta ansvar för avhopparverksamhet, dvs skapa alternativ för den som vill kliva av sin kriminella bana. Detta vill Centerpartiet ställa krav på i polisens verksamhetsplan.
  • Lokalt måste myndigheterna närma sig mer, och de sociala insatsgrupperna är ett bra exempel på det. Utveckla detta!
  • Lokalt kan fler aktörer involveras på ett strukturellt sätt, lokala partnerskap är något som verkligen bör prövas där fastighetsägare kan få en större roll.
  • Lokalt finns det kitt av föreningar och sammanhang som är goda alternativ för alla invånare, det här kallas ofta det sociala kapitalet och det har betydelse för att förebygga brott.

Andra länkar: Carin Jämtin i DN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.