Initiativet får SKL att öka stödet mot utanförskap

TORSDAG 10 NOV

Idag var det dags för kongressen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att ta upp den motion som jag tagit initiativ till och som handlar om urbant utvecklingsarbete. Motionen skrevs under av mina partikollegor Gustav Andersson och Helen Törnqvist och fick glädjande nog ett varmt mottagande av styrelsen och kongressen.

Här är en filmsnutt på SKLs beslut om att jobba med med urbant utvecklingsarbete:

Styrelsen gick på motionens linje och därmed var detta det enda förslaget.

Det finns så kallade lokala utvecklingsavtal i 21 kommuner och i knappt 40 stadsdelar, varav tre i Huddinge kommun. Det är områden med lägre inkomster än i övriga kommunen och där tanken är att bryta utvecklingen genom samarbete mellan kommunen och staten (försäkringskassan, arbetsförmedlingen och polisen). Detta samarbete har dock inte fungerat så väl i de 21 kommunerna i stort, och i Huddinge har vi dessutom jobbat en del ihop med SCB, statistiska Centralbyrån. Generellt är kommunerna mest nöjda med polisen insatser i detta utvecklingsarbete.

Samtidigt har SKL hittills inte varit särskilt aktiva i att stödja kommunerna med goda exempel, ökad kunskap och utbyte eller förslag till metoder för att implementera arbetet. Det är detta som är syftet med motionen och jag ser fram emot SKLs arbete utifrån motionen.

Motionen var för övrigt en av några få av de totalt nästan 90 motionerna som bifölls.

På bilden ses ett annat resultat på kongressen, nämligen omröstning om Sverigedemokraternas (SD) förslag att SKL ska verka för ”mångfaldsbokslut” med kostnadsuppdateringar för hur mycket invandringen kostar. Det märkligaste i den debatten var att SD påstår att såna siffror inte finns, vilket de gör för att skapa sitt eget existensberättigande som förmenta ”sanningssägare”. Inget kunde vara mer felaktigt, och förslaget röstades ned med siffrorna 399-8.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.