Länspolismästaren vill ha bättre samverkan lokalt

TISDAG 8 NOV

Länspolismästare Carin Götblad kommer att sluta till våren då hennes förordnande går ut. Hon berättar för DN att hon tycker att Polisen, jämte andra myndigheter, måste bli bättre på att jobba över gränserna och de ”måste ut från kontoret och möta människorna i verkligheten”. Det tycker jag också, och samverkan är ett sätt att lyfta blicken och se andra sidor av saken än man själv gör på sin enhet eller organisation.

– Samhällets maskor bör krokas ihop. Jag har föreslagit för regeringen att man ska ha sociala insatsgrupper i kommunerna som skapar handlingsplaner kring varje ung utsatt person. Vi måste börja arbeta närmare varnadra, det handlar om skola och socialtjänst och föräldrar … / … myndigheter, också polisen, jobbar för mycket i stuprör. Myndigheterna måste ut från kontoret och möta människorna i verkligheten. Där brister det i dag. Socialtjänsten kan inte arbeta kontorstider, så ser inte samhället ut, säger Götblad.

Så sent som idag var jag på ett möte i Skogås, Huddinge, som berörde just detta med bristande samverkan och att kontorstiderna gör att vissa problem blir särskilt svåra att lösa, t ex kontakt med hyresgäster när det gäller att förebygga avhysningar (vräkningar). Då gäller det att försöka få tag i människor när de finns hemma, ibland utanför kontorstid.

Läs även Expressen, SvD, Sydsvenskan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.