RUT-avdraget kostar inget och gör svarta jobb vita

TORSDAG 9 SEP

Konjunkturinstitutet har kommit fram till att RUT-reformen inte kostar något för staten. Det är positivt, och förväntat, eftersom alla tjänar på när svarta jobb blir vita (lagliga). Centerpartiet vill utveckla RUT och ge avdragsrätt också för IT-tjänster, det skulle kunna ge en hel del nya jobb för unga inte minst!

Jag har sett många människor finna sin försöjning inom städbranschen, temporärt eller för en längre tid. För mig är det riktiga jobb, för Socialdemokraterna som pratar om ”pigjobb” är det som om det inte vore riktiga och värdefulla jobb utan något som ska bort. Det är också därför som Vänsterkartellen vill ta bort avdragsrätten för hushållsnära tjänster RUT.

Expressen, SvD.

9 svar på ”RUT-avdraget kostar inget och gör svarta jobb vita

 1. Kent Karlsson säger:

  Det har ju framkommit att det är många kvinnor från andra sidan Östersjön som rekryterats till de undermåligt betalda RUT-jobben, vilket ju självklart resulterar i att arbetslösa svenskar fortfarande är just arbetslösa och uppbär någon form av ekonomiskt stöd, antingen A-kassa eller socialbidrag (kanske båda delarna efter den av Alliansen sänkta A-kassan)! Till detta måste också läggas kostnaden att administrera RUT-bidraget! Så om man tror att RUT-bidraget är en vinstmaskin för skattebetalarna får man nog tänka om! Resultatet för det danska RUT var allt annat än lönsamt: Hjemmeservicesystemet i Danmark infördes 1997. I början låg subventionen på 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Niels Henrik Englev, vicedirektör i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, dansk motsvarighet till Bolagsverket, som ansvarar för Hjemmeservice säger till Svenska Dagbladet att det blev debatt om att fel grupper fick subventioner genom skattemedel. –Debatten tog särskilt fasta på att det framförallt var de välbärgade i Köpenhamns norra förorter som använde sig av hemservicen. Det skapade politisk diskussion, eftersom många politiker ansåg att dessa kunder inte behövde få statliga subventioner, till något de faktiskt hade råd att betala, säger han. Det var en kostsam politik åtgärd som inte gick runt. Första året kostade subventionen 3–4 miljoner danska kronor. Därefter har subventionen kostat 600 miljoner danska kronor per år. Skattemedel rann ut ur statskassan och 2004 beslöt Folketinget att enbart pensionärer och sjukpensionärer kan söka bidrag för köp av hushållsnära tjänster. Då sänktes också subvention till 40 procent. En bransch som inte kan stå av sig själv, måste falla.
  Jämför Maud Olofssons resonemang kring SAAB-affären. ”Vi kan ju inte hålla icke bärkraftiga företag under armarna”…
  Högeralliansen i Sverige har i den politiska debatten om att införa skattesubventioner för hushållsnära tjänster hänvisat till erfarenheter i Finland och inte Danmark. Uppgifter om att det gett hundratals nya jobb i Finland visade sig vara fantasisiffror när utvärderingen av det finska systemet blev klar.

  Svara
  1. Christian säger:

   Tack Kent! Ja låt oss följa vad RUT-reformen får för konsekvenser. Så här långt är beräkningarna tusentals nya jobb och nu senast alltså från KI att det inte är en kostnad för staten. Vore intressant att se om du har någon ”källa” till påståendet om rekrytering från andra sidan Östersjön. Jag har träffat på flera nya svenskar som antingen jobbar eller har startat eget RUT-företag, och de är nu oroliga för att matten ska dras undan för dem vid en seger för Vänsterpartierna. Hur ska man för övrigt beräkna värdet av att svarta jobb blir vita, och den trygghet och ”CV-effekt” det får för människor?

   Svara
 2. Kent Karlsson säger:

  Du missade Uppdrag granskning på SVT häromdagen tydligen! Vita jobb kan fortsätta vara vita utan RUT-bidrag om vissa förmögna kunde ha en skattemoral värd namnet!

  Svara
  1. Christian säger:

   RUT är en viktig reform inte minst för de som jobbar med t ex städtjänster. Visst förekommer svarta pengar och jag håller med om att det känns väldigt fel när mycket högavlönade människor pröjsar svart, men reformen har likväl skapat många nya – vita – jobb.

   Svara
 3. Kent Karlsson säger:

  KI-rapporten som sägs visa att RUT är gratis för staten är fem år gammal och finansierades av arbetsgivarorganisationen Almega. KI:s generaldirektör Mats Dillén tar nu delvis avstånd från gårdagens uttalanden.

  Svara
 4. Kent Karlsson säger:

  Alliansens vilja att diskutera KI`s RUT-rapport verkar ha dämpats något!?

  Svara
  1. Christian säger:

   Jaså, ja det har jag ingen koll på. Det verkar finnas en stor acceptans för att reformen har skapat många tusen nya vita jobb, och det är väl det viktigaste. Varje person som jobbar är en vinst. Men visst är det märkligt om rapporten är så osäker som du påstår, då ska jag vara mer försiktig med KI framöver!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.