Sahlins idéer

LÖRDAG 4 DEC

En dag som den här saknas förstås inte kommentarer kring Socialdemokratins framtid. Partiet håller förtroenderåd och Mona Sahlin talar ur hjärtats djup om tiden som varit och om framtiden. För mig som har ägnat veckan åt aktiviteter kring Centerpartiets 100-årsjubileum känns spaningen bakåt och framåt bekant. Hur som helst, något intressant vill jag lyfta upp i det som Mona har sagt.

Vi måste ha en jobbpolitik utan reservationer. Alla som kan ska jobba, det ska alltid löna sig att arbeta. Fler jobb går före ersättningar. A-kassan är en omställningsförsäkring. Detta låter onekligen som en politik för framtiden och Sahlin gör analysen i samband med att alltför få arbetstagare har röstat på partiet.

Och människor mitt i yrkeslivet ska ha möjligheter att lära mer, lära nytt och lära om för att komma rätt och komma tillbaka igen. Vi har talat om individuella kompetenskonton och en kompetensförsäkring. De förslagen behöver vässas och bli handfasta. Tanken om individuella konton är spännande och något som flera av oss i Centerpartiet har drivit, inte minst Gustav Andersson. Tanken kan vara att också komma tillrätta med problemen inom vården genom vårdsparkonton, och här känns det fräscht att Mona talar i dessa termer.

De borgerliga partierna i Stockholms län landsting sätter privatiseringar först – oberoende av vad de leder till. Det är att sätta ideologi före kvalitet. Det är att sätta systemet före individen. Vi socialdemokrater måste göra tvärtom. Vi ska sätta välfärdens kvalitet först – och då måste vi slutligen lämna den destruktiva debatten om ja eller nej till privatisering och vinster. Vi ska stå på medborgarnas sida i välfärden – för friheten att välja och möjligheten att påverka. För Centerpartiets del tror jag att det är mycket detta som vi strävar efter att göra – med kvaliteten för ögonen men också för att öka valmöjligheterna för inte minst kvinnligt företagande så behöver vi öka mångfalden inom välfärden. Att lämna den destruktiva debatten tycker jag därför är en rimlig signal, liksom valfriheten, men möjligen har Socialdemokratin mer att jobba med fortfarande när det gäller att öka välfärdsföretagandet.

I åtminstone dessa delar finns en hel del att fundera över i mittenfårans politik. Omprövningen som signaleras är intressant men det återstår förstås att se hur Mona Sahlins efterträdare hanterar dessa och andra frågor.

Läs talet i sin helhet här. Läs även Peter Andersson.

2 svar på ”Sahlins idéer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.