Deltar i Brottsofferveckan 21/2: Trygghet i skolan

ONSDAG 20 FEB

Idag publicerar Centerpartiet ett pressmeddelande om att jag har fått möjligheten att delta i morgondagens seminarium om trygghet i skolan. Det sker som en del av Brottsofferveckan som nu genomförs för första gången i Sverige.

Att bland forskare och riksdagspolitiker vara det enda kommunalrådet som deltar under veckan är förstås roligt, men det förpliktar också. Tryggheten i skolan är något som ligger många varmt om hjärtat och en fråga där vi lokala politiker har ett extra stort ansvar.

brottsofferveckan

Programmet för Brottsofferveckan hittar du här.

Vi pratar ofta om elevernas skolresultat, men mer sällan om den trygghet som är själva jordmånen för detta. Alla kommuner arbetar förstås med att förebygga brott och motverka kränkningar i skolan, men det sker på lite olika sätt. Detta ska jag alltså diskutera imorgon.

Under torsdagen kommer Matilda Rangborg (journalist och författare) att berätta om sitt arbete med boken Ta din unge och spring – om barn som utsätts för brott i skolan. Det är en bok som tar upp flera exempel på när myndigheter och vuxna har misslyckats med att ge eleverna rätt stöd. Efter Matildas presentation tar en paneldiskussion vid med flera inbjudna.

Bakgrunden till Brottsofferveckan, som nu Tryggare Sverige har tagit initiativ till, är erfarenheter från USA där man varje år fokuserar på brottsdrabbades rättigheter under ”National Crime Victims´Rights Week”. Veckan instiftades 1981 av den dåvarande presidenten Ronald Reagan och är sedan dess en institution i amerikans politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.