Finansekonom eller classe française? Var god välj!

Igår offentliggjorde Skolverket vilka ytterligare tio spetsutbildningar som godkänns för riksrekrytering inom ramen för försöksverksamheten som pågår mellan 1 juli 2009 och 30 juni 2014. Glädjande nog fanns även denna (andra) gång ett stort intresse och många sökanden, av vilka alltså tio valdes ut.

Vad sägs t ex om ett specialutformat gymnasieprogram vid Tumba gymnaisum med stort fokus på finans-, bank- och försäkringsbranschen? FINEK-programmet är dessutom det enda av de tio utbildningar som bedrivs vid en ”förortsskola” och blir förhoppningsvis ett stort lyft för hela Botkyrka. Eller vad sägs om Katedralskolan i Uppsalas erbjudande om en fransk spetsutbildning, eller om du hellre vill en bioteknologisk variant?

Namaqualand Wild Flowers

Låt tusen blommor blomma!   Foto: Martin Heigan

Det går inte ta miste på stoltheten vid de utvalda skolorna över detta erkännande. Det var under hösten 2008 som regeringen möjliggjorde denna utveckling, för att duktiga elever precis som alla andra ska få möjligheter att utvecklas och stimuleras. Det ska bli spännande att följa utvecklingen på dessa spetsutbildningar!

3 svar på ”Finansekonom eller classe française? Var god välj!

  1. Christian Ottosson säger:

    Ja varför inte?

    Värt att tänka på också, för att så att säga föregå vänsterkritiken, att det fria valet inom skolvärlden endast begränsat ökar segregationen i skolorna. Det är i allt väsentligt den bakomliggande boendesegregationen som förklarar att elever väljer olika skolor.

    Nästa steg? Kanske att även SFI-eleverna får göra fria val, istället för att som idag hänvisas till den skola som finns i kommunen (ofta en enda)!?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.