Huddingecentern på Almedalen 2011

TORSDAG 14 JULI

Det har blivit dagas att summera årets Almedalsvecka! Vädergudarna var ganska snälla mot oss som tog oss till Gotland denna gång och veckan bjöd på rekordmånga aktiviteter. För min egen del förberedde jag mig genom att välja ut de seminarier som verkade mest intressanta och jag delar här med mig av några tankar kring dessa.

Ett av de mer intressanta seminarierna var det som Ungdom mot rasism anordnade och som skulle handla om rasism men som statssekreterare Jasenko Selimovic (FP), längst till höger, fick att handla om det som hans debattartikel i DN också handlar om. Jag tycker att hans försök vrida debatten från rasism till nationalism var väldigt välgörande och att han har helt rätt i att vi är många som behöver föra en diskussion om svenskheten. Dessutom hade Jasenko en viktig poäng i att invandrare som kommer till Sverige måste bli sedda som svenskar, på något sätt, och bli välkomnade med en förväntan på att de ska leva sina liva här, och inte livnära drömmen om att återvända. Caroline Szyber från (KD) var också med (mitten) och skriver här.

Sen – naturligtvis – ett videoklipp som jag spelade in under Maud Olofssons ”avskedstal”, som det har blivit benämnt. Och inte helt orätt förstås eftersom detta är kanske det sista riktigt publika tal som Maud Olofsson håller i sin roll som partiledare för Centerpartiet. Tack för allt, återigen, Maud.

Lika naturligt är det tycker jag att klippa in en bild på Annie Johansson, som jag önskar all lycka till under sommaren när hon, liksom de andra nominerade till Centerpartiets partiledarpost, ska fundera och ta höjd för kommande utmaningar. Annie var i denna utfrågning hos Aftonbladet lysande, med både rappa och sakliga svar.

Huddinge kommun var också på plats med ett seminarium om Ung Företagsamhet, som lockade många besökare och som efteråt gjorde att många stannade kvar över en timme på plats för att diskutera.

Jag deltog också i ”Att leva med elbil – träffa någon som vet!” som arrangerades av Vattenfall och där den numera ganska berömda familjen Lindell berättade om hur relativt enkelt det hade varit att både ställa om till att ha en istället för två bilar, och hur det är att verkligen köra elbil dagligen. Volvo C30 Electric var den som de hade kört och de lyfte framför allt fram hur tyst bilen är och hur pigg den är. Vattenfall marknadsförde One tonne life-projektet där familjen Lindell har strävat efter att minska sina utsläpp.

Vårdföretagarna arrangerade också en intressant diskussion om personlig assistans där Centerpartiets ordförande i socialutskottet Kenneth Johansson var en av dem som deltog. Branschföreträdare, brukare och Försäkringskassan hade något olika ingångar i frågan och det saknades inte idéer på hur systemet skulle kunna förändras. Fusket med ersättning kom upp flera gånger, liksom behovet att ha lika villkor för kommunala och privata utförare.

Sen var Anders Johnsson (till höger) en av deltagarna i Centerpartiets välbesökta seminarium om Nybyggarlandet Sverige, som genomfördes på Clarion hotell. Fredrick Federley ledde seminariet som lyfte fram invandrares bidrag till Sverige genom historien och som underströk vikten av att få vara den människa man är med de förmågor och erfarenheter som man har, och inte bli sorterad efter ursprung. Andra deltagare var Petter Hojem från FORES, Maroun Aoun från Internationella företagarföreningen, Sonja Inan som är egenföretagare och Susanne Urban från Linköpings Universitet.

Ett av de mest intressanta seminarierna som jag var på handlade om Life Science-industrin och varför Sverige inte kan utveckla fler växande företag inom denna bransch som många av oss uppfattar som relativt framgångsrik. Allan Larsson från Lunds Universitet deltog och berättade om den satsning som har skett i Lund och Malmö efter att bl a Astra Zeneca lade ner sin verksamhet där, och även om inte fokus under detta seminarium låg på Ideon Medicon Village så låg det lite i luften. I övrigt deltog Tobias Krantz, Svenskt Näringsliv, Jan Edling, Vinnova och Ashkan Pouya, Serendipity. Diskussionen var påtagligt självkritisk och med den globala konkurrensen i blickfånget menade alla att samverkan måste bli bättre och att staten också borde ha en tydligare vision för Life Science i Sverige, om den ska kunna hålla en internationellt stark position framöver.

Avslutningsvis delar jag gärna med mig en bild på Johan Magnusson, Centerpartiets kommunalråd i Upplands Väsby, som tillsammans med kollegor från kommunen berättade om hur och varför fler kommuner borde miljöcertifiera sig. Huddinge kommun för en sådan diskussion just nu och kan säkert hämta erfarenhet från Johans gäng.

Slutligen deltog jag också i en del seminarier kring social hållbarhetsfrågor, narkotika och småföretagare i upphandlingar. Det blev tre mycket späckade dagar under en vecka som är unik i sitt utbud av intressanta seminarier.

Läs även andra som skriver om Almedalen: Anna-Karin Hatt, Annie Johansson, Weinehall, Christer Jonsson, Hasse Lindqvist, Helen Törnqvist, Johan Hedin, Gustav Andersson, Magnus Andersson.

1 svar på ”Huddingecentern på Almedalen 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.