Kraftwerk på Cirkus

Det är en upplevelse att lyssna på när Kraftwerk spelar upp sitt batteri av klassiska elektronisk-industriella låter, varav många nu är 40 år gamla. De åldras inte så fort, men bandmedlemmarna åldras lyckligtvis lika fort som vi andra, ett bevis åtminstone på mänsklighet i denna människa-maskin-blandning.

kraftwerk1

Man behövde ikväll inte vara centerpartist för att hänga med i refrängen Stop radioactivity, som är en låt som tar fasta på riskerna med kärnavfall. Dock var det inte lika tydligt i låtens originalversion, som kunde tolkas som en neutral eller till och med positiv vision från 1970-talet. Till listan av dåliga erfarenheter som nämns i låten har numera lagts till Fukushima.

kraftwerk2

Första låten ut var The Robots, bandets kanske mest kända låt inte bara musikaliskt utan den som har använts för att illustrera och symbolisera Kraftwerks identitet.

Liksom banduppsättningen var publiken på Cirkus nästan uteslutande manlig. För alla oss som minns denna radikala grupp och vet vilket inflytande den har haft på musiken därefter så är det bara att lyfta på hatten och önska att Kraftwerk fortsätter sitt turnerande flera år till.

DNs Erik Helmerson anser att bandet mest är förlegat och påminner om tider då Europa låg före sin tid, medan Metros Johan Norberg ser mer positivt på Kraftwerks optimism.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.