Sossarna och Mp vill helst förbjuda företag att göra vinst; vi andra fokuserar på kvalitén…

Vem pratar om att vinstens vara eller icke vara i en tid när de flesta andra har förstått att oavsett driftsform så är det viktigaste för de flesta medborgare kvalitén i välfärden?

Ja svaret på frågan är förstås att Socialdemokraterna inte tycker det är okej att ägare till ett vårdföretag tar ut vinst. Tanken är förstås att det ska vara föga attraktivt att vilja ta över landstingets verksamhet, och om man då förbjudet vinstuttag så uppnår man förstås det.

Jag vågar dock påstå att de flesta medborgare vill ha valuta för pengarna. Punkt. Och om företag kan driva ett sjukhus både bättre och billigare så är det bara grundmurade ideologiska preferenser som kan göra att man ändå landar i ett förbud. Ta Sankt Göran som exempel: vilken är sannolikheten för att den övergång till privat drift som skedde för tio år sen hade skett med en regel om förbud mot vinstuttag?

Just det. Mycket liten.

Miljöpartiet går i stort sett på samma linje och lägg märke till ordvalet när Maria Wetterstrand tvingas konstatera: ”vi kan inte förbjuda dem att ta ut vinst.”

Samtidigt läser vi på DN Debatt om hur Svenskt Näringslivs beskriver potentialen, både kvalitetsmässigt och prismässigt, i att konkurrensutsätta större delar av den gemensamt finansierade vården. Och sen finns då en socialdemokratisk kongress som samtidigt sitter ock diskuterar om man överhuvudtaget ska kunna ta ut en vinst som vårddrivande företag.

Och vem tyckte att alternativen i svensk politik inte är tydliga?

2 svar på ”Sossarna och Mp vill helst förbjuda företag att göra vinst; vi andra fokuserar på kvalitén…

 1. Anders Malmgren säger:

  Hej!
  Tack för du bloggat om det. Jag håller med dig.

  Det finns ett fullständigt bevis hur det gick med S:t Görans sjukhus, eller hur?
  När det var dåvarande landstings sjukhus, var det något sämre kvalité. När det påbörjade privatiseringen till privat sjukhus så blev det mycket god kvalité sjukvård, samt de förändrat mycket organisation inom sjukhuset, som ledde till att spara massa pengar. Det blev rätt allting.

  Jag tycker att det är socialdemokraterna försöker skapa folk att vara svartsjuka. Det är bara ett utspel.

  Vi får inte glömma bort den fråga som måste ta upp en exempel i sambandet med valkampanj under år 2010.

  Svara
 2. Christian Ottosson säger:

  Tack själv för kommentaren. La upp en pdf på själva S-artikeln nu också, kanske går att läsa. Jag undrar om det är fler som känner att (S) ofta i dessa frågor går i alliansens fotspår istället för att utveckla politiken själva. Det är liksom som att säga ja i efterhand till 3/4 av alliansens politik, men hela tiden utan egna idéer om framtida lösningar.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.