Tjänstesektorn bär upp ekonomin – utveckla RUT!

Konjunkturinstitutet publicerar idag en rapport där man konstaterar att tjänstebranscherna ”spelar en ovanligt viktig roll i den här återhämtningen”. Arbetslösheten beräknas toppa detta och nästa år på 9 procent, något lägre än tidigare beräkningar. DN skriver att det är i tjänstesektorn som de nya jobben just nu skapas och där tillväxten är bäst.

Det är alltid bra att försöka se ljuspunkterna även på en i övrigt ganska dyster arbetsmarknad. Och ännu märkligare är det ju då att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill avskaffa möjligheten till skattereduktion för hushållsnära tjänster (RUT). En reform som gör många svarta jobb vita och som Almega bedömer har gett upp till 11 00 nya jobb. Att sänka tjänstemomsen är förstås ett annat viktigt förslag från Centerpartiet.

Däremot finns all anledning att oroa sig för att utanförskapet biter sig fast för människor som inte fått chans till jobb på länge. Det borde rättfärdiga satsningar på särskilt utsatta områden för att möjliggöra fler anställningar där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.