Bättre sent än aldrig – Alliansen avvisar avknoppningar

Alliansen i Stockholms stad avvisar från och med nu – genom Sten Nordin – avknoppningar som verktyg för att öka valfrihet och mångfald på den skattefinansierade tjänstemarknaden. Läs Sveriges Radio, DN, SvD, Expressen, Metro, SVT. Även DN ledare.

Jag har tidigare kritiserat avknoppningarna, läs till exempel här där jag också länkar till den rapport som jag för Centerpartiets räkning skrev om avknoppningar redan 2008. Då skrev jag:

Avknoppning innebär en försäljning till personalen och försäljningen sker därmed inte på marknaden och det är där problemet med prissättningen uppstår eftersom medborgarna har rätt att kräva ett korrekt pris för sin egendom. Det s k goodwillvärde och värdet av upparbetad kundstock kan man då inte bortse från. Summa summarum har avknoppning varit ett experiment och det är dags för alliansen att nu köra upp ur diket och ägna sig åt de mål som avknoppningarna var tänkta att uppnå: mångfald och valfrihet.

Det kommer av allt att döma inte att ske avknoppningar framöver pga de juridiska problemen efter överklaganden till EU-kommissionen. Detta påtalades av Centerpartiet i Stockholms län redan för ett år sedan i vår rapport där en kommunkartläggning även gjordes och där vi istället pekade på möjligheterna till mångfald och valfrihet genom valfrihetssystem. Det är nämligen system som också klarar kraven på sund konkurrens.

Alltid roligt att få rätt i en så här viktig fråga.

1 svar på ”Bättre sent än aldrig – Alliansen avvisar avknoppningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.